fbpx
 

Julehøytiden er også høytid for brann.

Julehøytiden er også høytid for brann.

Økt bruk av julebelysning skaper utfordringer for brannsikkerheten

Desembermåneden har forandret seg ganske mye bare på det siste tiåret.

Mens vi før bare hadde en adventsstake og kanskje et utendørs juletre med belysning, har mange nå lys-dekorasjoner i flere vinduer, og både fasader, flaggstenger og hekker blir pyntet med belysning. Samtidig som vi har fått bedre råd, har billige importvarer økt i omfang. Vi begynner tidligere og pynter mer – spesielt med belysning.

Men alt dette byr jo også på noen utfordringer. Det brenner to til tre ganger mer enn ellers i juleuken, i følge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Så mye belysning gjør kanskje at man får behov for flere skjøteledninger – av ymse kvalitet, så bør sjekkes før de brukes. Det samme gjelder elektriske adventsstaker, lysslynger og lignende. Sjekk for eksempel om kontakten er brunsvidd, eller at ledningene sitter godt.

Noen adventsstaker eller lysslynger er laget slik at hvis én pære slukker, så slukker alle. Andre er laget slik at hvis én pære går, får de andre mer belastning. Går to pærer kan det bli så mye belastning på de andre at det blir farlig på grunn av varmegang. Alt dette krever mer oppmerksomhet på mulige brannfeller. Svært mange av brannene, rundt 40 prosent av brannene der man kjenner kilden, har en elektrisk årsak basert på tall fra de siste årene.

Led-lys

Heldigvis er det også ting som peker i positiv retning. Omfanget av LED-lys har økt, og fordelen med de, er at pærene blir ikke varme, noe som er en stor fordel både med hensyn til brannfare og varmeutvikling i metall og armatur.

Videre ser vi her i ABC at bevisstheten på sikkerhet generelt har økt. Vi har merket en økt pågang både fra private, men spesielt fra borettslag og eiendomsforvaltere. De ønsker på den ene siden å sørge for at det er (nok)utendørskontakter til den ekstra belysningen, men er også opptatt av at varslingen er effektiv om uhellet skulle være ute. Derfor har vi i disse dager også foretatt mange kontroller av brannalarm-anlegg.

Noen er mer begeistret for julebelysning enn andre. Dette huset er lyst opp med LED-pærer. (Foto: Konstsmide/ANB)